Tek in borilne veščine

Za mano sta spet dva tedna pridnega nabiranja kilometrov. Na teden opravim 5 tekov in skupaj naberem nekje med 70 in 75 kilometrov. Poznajo se mi že tudi intervalni treningi, saj se mi hitrost ozi. pace izboljšuje iz tedna v teden. Hitrosti tekačev ponavadi ne merimo v kilometrih na uro, temveč koliko minut potrebujemo na kilometer ozi. pace. Moj pace na dolgih tekih znaša nekje 5:25 (5min in 25 sekund za kilometer), za primerjavo lahko povem, da za pretečen polmaraton v uri in pol potrebujemo pace 4:13. Najboljši maratonci pa imajo pace nekaj čez 3 minute, kar v praksi pomeni, da vseh 42km prešprintajo.
Da pa zmanjšamo možnost poškodb med tekom, pa je pomembno, da trening teka dopolnjujemo z ostalimi športi. V mojem primeru je to še trening za moč, športno plezanje in borilna veščina Krav maga. 
Krav maga treniram že 4 leta, ravno prejšnji teden pa sem položil modri pas. (Pasovi si sledijo oranžen, zelen, moder, rjav in črni). Krav maga je izraelska borilna veščina, ki je bila zasnovana za potrebe modernega sveta. Ni tekmovalna veščina, gradi na realizmu in vsebuje prvine ostalih borilnih veščin kot so boks, muay thai, judo, aikido in karate. Sam obiskujem Krav maga Academy Slovenia in toplo priporočam obisk vsem, ki si želijo delati na gibčnosti, osnovah samoobrambe, eksplozivnosti in splošni telesni pripravljenosti. 
Marsikdo ima danes še vedno slabo mnenje o borilnih veščinah, češ da so agresivne in nevarne. Nevaren je vsak šport. Tudi športi, ki izgledajo popolnoma nedolžno skrivajo smrtonosne pasti. Tako tek kot kolesarjenje ter borilni športni in športno plezanje. Ukvarjanja s športom in treningov ne smemo jemati zlahka. Ko se pri športu počutimo tako dobre, da smo neranljivi, smo na najboljši poti, da dobimo poškodbo ali se celo smrtno ponesrečimo. Vsak šport je nevaren toliko, kot si ga sami ustvarimo. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da je sparing v ringu ravno tako nevaren kot nedeljski tek. 
Tudi ne drži, da bi borilni športi spodbujali agresijo. Del treninga borilnih športov ravno je obvladovanje samega sebe, svojih čustev in agresivnih impulzov. Če gremo v sparing in jezno mahamo naokoli bomo izgubili. Če pa v sparing stopimo umirjeni, samo-obvladovani in osredotočeni na tehniko se bomo odrezali veliko bolje.
Borilne veščine torej priporočam vsem. Naučimo se samo-obvladovanja, premaknemo meje svojega telesa, pridobivamo nova znanja, delamo na telesni definiciji in raztegljivosti. 

p.s. Ker je potrebno delati tudi na jesenski tekaški sezoni, sem danes vplačal tudi prijavo na Bovški maraton 2017.  Proga zgleda super, vzdušje tudi in še prvih 1000 prijavljenih dobi bovški kraf. 


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Zadnjih sedem dni in itinerarij

Na poti iz centralnega v severni Mjanmar