Teheran calling


Tako.  Prvi dan v Iranu.  Težko je opisati vse, kaj se je zgodilo zgolj v nekaj urah. 
Prva stvar, ki naju je pozdravila ob prihodu iz letala na letališču v Teheranu je bil ogromen LG zaslon in na njem slika Bleda. Letiš štiri ure iz Rima na drugo celino, da te pozdravi slika blejskega otoka. Blejci bodo gotovo ponosni. 
Naslednja stvar, ki jo izvema je, da kljub temu, da so nama v telefonskem pogovoru zatrjevali, da imajo za naju prosto sobo, to ne drži.  Na srečo nama je hotel rezerviral sobo v drugem hotelu.  Seveda ob pol dveh zjutraj, je zadnja stvar, ki ti pade na pamet kompliciranje, ampak razmišljaš še samo kako boš ti padel v posteljo.  
Po nekaj urah spanja pa Teheran v vsem svojem sijaju.  Prva stvar, ki drastično vpije, da nisi v Evropi je seveda promet. Ni tako hudo kot v Nepalu, ampak vožnja s taksijem po avtocesti, ki nima narisanih pasov je vseeno svojevrstveno doživetje. Prečkanje ceste deluje po južnoitalijanskem principu.  Cesto prečkaš previdno in odločno, in se ne ustavljaš ali tečeš, ker s tem samo zmedeš voznike. 
Iskanje menjalnic je spet svoje doživetje. V Teheranu ni osamljenih trgovin.  Ko najdeš eno trgovino s telefoni, je v isti ulici še vsaj deset trgovin s telefoni.  Isto z menjalnicami. Pričakoval bi, da bo zraven železniške postaje vsaj kakšna menjalnica. Ne.  Nato greš na drugo stran mesta, kjer so na nekaj sto metrih gnete ogromno menjalnic in tipov s kovčki denarja, ki ti na ulici ponujajo slabši menjalni tečaj, kot ga imaš dva metra stran v menjalnici. 
Ko sva menjala denar, sva kupila karto za nočni vlak v Shiraz.  Dve karti za 700km pot, sta bili dobrih 40€, ozi. 1,550,000 Rialov. 
Dan je bil popoln.  Prehodila sva 28km, se peljala z metrojem, pila čaj in džus iz lubenice v študentskem kafiču, si ogledala mošejo ali dve in se sprehodila skozi napol zaprt bazar. 
Kaj torej reči o Teheranu? Ima svoj čar. Posebej  perzijska zapuščina, ki se vidi na vsakem koraku; ter zmes Azije, Perzije, Afrike in Evrope v zgolj nekaj ulicah. In seveda ljudje.  Verjetno sploh ni besed s katerimi bi opisal, kako se potrudijo, da bi ti pomagali ko zmede gledaš arabske pismenke sredi metroja. 
Jutri so torej ogledama še znamenitost ali dve in potem krenema na pot proti Shirazu, kjer naju čaka tudi Perzepolis. 






Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Tek in borilne veščine

Zadnjih sedem dni in itinerarij

Na poti iz centralnega v severni Mjanmar