Iz tedna v teden do nove zmage

V zadnjem tednu mi je nekako zmanjkalo časa za zapise na blogu. Kar pa seveda ne pomeni, da je zmanjkalo časa za treninge. 
Prejšnji teden sem opravil klasična dva običajna teka, tri intervalne teke in na koncu še long run v dolžini 24 kilometrov. Skupni izkupiček prejšnjega tedna je bil nekaj več kot 70 pretečenih kilometrov, trening krav maga, plezanje in plesne vaje. Kar dober teden.
Tudi ta teden se nadaljuje z nezmanjšanim tempom. Pri pripravah na maraton je ena najbolj pomembnih stvari konsistentnost treningov. Priporočam vsaj 5 tekaških treningov na teden in stopnjevanje pretečenih tedenskih kilometrov do nekje 90 kilometrov na teden. Ne smemo pozabiti tudi na vaje za moč. Pomembno je, da si ustvarimo dovolj velike glikogenske zaloge in si hkrati utrdimo telo. Tek na 42 kilometrov predstavlja velik napor za telo. Znanstvene raziskave so pokazale, da  pri tekačih, ki odhajajo na maraton podtrenirani, najdemo v krvi iste beljakovine kot pri ljudeh, ki so preživeli srčni napad. Tudi srčni zastoji pri maratoncih niso redki. Na pekinškem maratonu leta 2015 je kar šest tekačev zadela srčna kap. Maratona ne smemo jemati z lahkoto. Lahko ga preteče vsaka posameznica in vsak posameznik (ki nima hujših zdravstvenih težav ali omejitev), ampak je pot do njega in dobrega rezultata na njem tlakovana z velikim številom opravljenih korakov na treningu. 
Sem pa imel v ponedeljek na plezanju v čast osebno spoznati Iron mana. Iron man je (vsaj za mene) ultimativna življenjska športna preizkušnja. Sestavljen je iz 3,8km plavanja, 180km kolesarjenja in 42km teka. Srečanje in pogovor mi je še potrdilo mojo željo, da se naslednje leto začnem pripravljati za triatlon in kasneje v nekaj letih za nastop na Iron man triatlonu. 
Ko imamo v mislih za cilj preteči maraton ali se podati na Iron mana, se nam včasih ti cilji zdijo pretežki in mogoče celo nedosegljivi. Ampak, če si naš cilj pretvorimo v tedenske vadbene načrte in se lotimo doseganja malih ciljev iz tedna v teden, potem naš cilj ni več tako velik in daleč. Če en teden pretečemo 40 kilometrov, jih bomo naslednji teden 45. En teden bo trening dolgega teka 25 kilometrov, naslednji teden 30 kilometrov. Maraton ni 42 kilometrov napora ampak 16 malih tedenskih zmag. Iz tedna v teden do nove zmage.  

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Tek in borilne veščine

Zadnjih sedem dni in itinerarij

Na poti iz centralnega v severni Mjanmar