90 dni

One week down, 13 to go.
Za mano je še en teden, ampak pred mano pa se nahaja še 11 tednov do Wings for life in slabih 13 tednov (točneje 90dni) do maratona.
Nekaj o dolžini. Maraton je dolg 42,195 km. Večina jih misli, da dolžina izhaja iz pretečene razdalje iz Maratonskega polja do Aten. Maraton še danes slavljenje zmage Grkov nad Perzijci (čeprav imamo današnji Evropejci več skupnega z Perzijci (Iranci) kot z Grki; Iranci namreč prav tako pripadajo družini indoevropskih narodov), ampak je do oblikovanja današnje razdalje prišlo komaj leta  1908 na Olimpijskih igrah v Londonu, kjer so takratno maratonsko razdaljo malenkost podaljšali, da so maratonci lahko tekli mimo Windsorskega  dvorca in tako počastili angleško kraljevo družino. Razdalja je po 1908 postala današnjih standardiziranih 42,195 m (+-42m kolikor je dovoljeno odstopanje). Maraton vsekakor ima zanimivo zgodovino. Nekaj o povezavi med Maratonom in feminizmom pa naslednjič.
Za mano pa je spet super teden. V sredo 1h30min treninga borilnih veščin, v četrtek 8,5 km počasnega teka, v petek 12km intervalnega teka (10min ogrevanja, 2x 10min 148 do 166 utripov na minuto, nato dve minuti počasnega teka in potem še 30min teka za dušo). V soboto pa Grande finale tedna. 19,45 km v 1h50min. Za Long run trening je to še kar vredu čas. V nedeljo pa seveda spet zaslužena savna.
Ta teden je za mano pretečenih 64km, 2h30min plezanja, 1h30min treninga borilnih veščin in 1h vaj za moč.
Pretečene kilometre bo potrebno sedaj skozi tedne zviševati do nekje 90-100 pretečenih kilometrov na teden.
Z nesmrtnimi besedami Mojstra Miha: "Bomo zmogli? Bomo ja!"

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Tek in borilne veščine

Zadnjih sedem dni in itinerarij

Na poti iz centralnega v severni Mjanmar