Rest day

Po torkovih 12 kilometrih intervalnega teka in vajah za moč, ter sredinem 10 kilometrskem počasnem teku je čas za ''Rest day''.

Rest day oziroma dan počitka je prav tako pomemben kot trening. Z njim damo telesu dan za regeneracijo. Sploh  zelo pomembni so rest dayi po nekajdnevnih visokointezivnih treningih, ali ko kakšen dan kombiniramo več treningov, npr. tek in vaje za moč.

V primeru če opuščamo dneve za počitek, zaradi želje po treningu, lahko pride do prenatreniranosti. Čeprav se izraz prenatreniranost zdi mogoče kot pozitiven, pa je vse prej ko to. Ob prenatreniranosti pride do upada fizičnih sposobnostih, kar se lahko pokaže v slabšem treningu, manjši eksplozivnosti in kondiciji.

Na dolgi rok prenatreniranost vodi v upad odpornosti, kar se seveda rezultira v bolezni, ki nam pa lahko treninge pokvari za dalj časa.

Ob rest dayu pa moramo biti pozorni tudi na vnos kalorij. V mojem primeru, glede na telesno težo in običajno normalno telesno aktivnost, to pomeni med 800 in 1200 kalorij manjši vnos hrane, kot na normalen dan. To seveda ne pomeni, da moramo na dan počitka stradati, zgolj malo pazimo pri velikosti porcij in si namesto velikega kosilo, privoščimo solato. Rest day tudi ne predstavlja izgovara, da celotni dan preživimo v postelji. Kakšna nizkointezivna dejavnost, npr. poluren sprehod, je več kot dobrodošla.

Rest day, Drugi del treninga.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Tek in borilne veščine

Zadnjih sedem dni in itinerarij

Na poti iz centralnega v severni Mjanmar